dinsdag 21 april 2015

Podium in Luik!

Zonnige dag in Luik. Er waren 19 deelnemers en iedereen was ruimschoots op tijd aangekomen. In alle rust maar toch met enige vorm van nervositeit werden de boten opgetuigd. Klein zuchtje wind en de start werd bijgevolg even uitgesteld.

Gelukkig niet te lang want voor de middag werden er 2 manches gevaren. Jorre nestelde zich netjes vooraan. Bij de 2e manches zeilde Manu een 2e plaats. Met een fijn gevoel gingen we de middagpauze in. Tot Manu over zijn toeren naar de lunchtafel kwam...

Hij en Kilian hadden een OCS voor de 2e manche. Dus volgens de jury waren ze beiden te vroeg over de startlijn gegaan. Beide jongemannen zijn er heilig van overtuigd dat dit niet het geval en wilden protest indienen tegen de beslissing van de jury.

Gezien het ons principe is dat wij, de walmama's, niet kunnen oordelen wat er precies op het water dienen onze zeilers zelf de nodige stappen te ondernemen om hun protest in te dienen. Als ze dan met een document komen dat opgesteld is in het Engels...je kan het al raden wat er straks gaat komen...
In de namiddag werden er nog 3 manches extra gezeild. Na de wedstrijd kregen Manu en Kilian te horen dat hun protest niet werd aanvaard omdat er een vraag niet was beantwoord. Dit vond ik niet kunnen. Ik had geen problemen met de situatie en wou er mij ook niet met mengen maar ik had wel problemen met het feit dat kinderen een Engelstalig documenten maar dienen te begrijpen zonder gehoord te worden. De jury had oren naar deze argumenten en was bereid om de jongens hun verhaal te laten doen. Dit vond ik super van hen!

Na bijna een uur was de kogel door de kerk. De gulden middenweg werd gekozen. Manu kreeg plaats 9 voor die manche in plaats van de 2e stek. Hierdoor zakte hij overall van de 4e positie naar de 6e. Ondertussen had de papa van Tanguy, een junior, taarten op tafel gezet voor diens 10e verjaardag: smullen maar!
Veel maakte het protest niet uit maar vooral was het belangrijk voor hem dat hij verdedigde waarvoor hij stond: fairplay en correctheid. Ieder manche waren er wel zeilers, vooral junioren, die tegen de boei vaarden en die deden geen strafrondje zoals het hoort. Deze bleven echter ongestraft terwijl zij (Kilian en Manu) die onterechte OCS kregen. Dat was zijn punt.

Maar hij heeft veel geleerd uit deze situatie die hij zal meedragen naar de volgende wedstrijden. Toch was dit akkefietje geen domper of de sailing is fun bij de kids. Ze hadden een heerlijke day met een goede afloop namelijk Jorre stond op het podium. Hij haalde in stijl een 3e plaats en maakte ons team APETROTS!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten