donderdag 30 april 2015

Bruggelare!

Binnen de Spirouclass zijn een paar dingen heel belangrijk en worden dan ook hoog in de vaandel gedragen:
- respect voor je materiaal en dat van een ander
- fairplay op het water
- goede omkadering van de zeilers

In kader van dit laatste was er het afgelopen weekend hun pilootproject: een trainingsdag op de plas waar de dag er na een wedstrijd moet gevaren worden. Tijdens de wedstrijd kunnen ze dit toepassen en tevens tussen de manches in bijgestuurd worden door hun trainer. Het leergierige VDC Sailing Team was alvast enthousiast en was van de partij. De spits werd afgebeten bij onze vrienden van VVW Brugge 'aan de plas'.


12 Spirouzeilers tekenden present en het weer was uitdagend: bewolkt en veel wind. Nicolas D'Hondt en Age Vermeersch namen de trainingen op zich. De groep werd ingedeeld en iedere trainer nam zijn pupillen voor de verdere dag onder zijn vleugels.

Het was een intensieve dag waar hard gewerkt werd. Iedereen kapseisde wel eens, de ene al wat meer dan de andere. Onder de middag was er een rescue nodig van Manu en zijn BEL45. Tijdens het eten had Noor gezien dat zijn boot eenzaam en alleen aan de rand van de plas aan het dobberen was. Blijkbaar lag deze niet vast aan de steiger dus in sneltempo spurtte Manu naar buiten.

Hij kon in zijn boot springen en probeerde naar deze naar de steiger te brengen. Trainer Nicolas kwam een handje meehelpen met de motorboot en bracht boot en skipper veilig aan de steiger. Leuk schouwspel voor de anderen natuurlijk! 
Op het einde van de namiddagtraining gaven Warre en Noor een prachtige demonstratie van synchroon kapseizen. Terug ambiance bij de andere zeilers tot de paniek in Noor haar stem klonk: mijn boot is aan het zinken! Iedereen moest natuurlijk lachen maar al gauw bleek dat deze effectief aan het zinken was. Hoe kan dat nu?!
Bleek dat bij het kapseizen de dop bovenop de neus van de BEL52 was losgesprongen. Bijgevolg liep haar voorsteven volledig onder water. Ze behield redelijk haar kalmte en probeerde de boot zo snel als mogelijk naar de steiger te brengen. Een hele klus zeilen met 1 hand en terwijl met de andere water hozen. Opnieuw was Super Nicolas daar met de rescue en deze keer was het de BEL52 die naar de steiger werd getrokken. 
Bij het overlopen van de schade konden we opgelucht ademhalen. Er was niets stuk buiten dat er een onafgesloten gat in het bovendek van de neus zit. Noor werd het allemaal te veel: ze wil morgen echt die wedstrijd varen en met haar eigen boot! Hoe gaan we dat gat voldoende kunnen dichten dat zij morgen die wedstrijd kan zeilen zonder te zinken bij een eventueel kapseizen? We stonden voor een uitdaging.
Zondagmorgen, wedstrijddag was er dan eerst het oplappen van de boot van Noor. Mama Wisken had niet beter gevonden om een stuk tafellaken uit te knippen en dat met duktape (wat een grandioze uitvinding is dit product!) dat goed vast te plakken. Hopla, Noor kon het water op.

Jorre en Manu gingen een hele wedstrijd gelijk op. Het zag er naar uit dat hun resultaat goed zal zijn. Noor zeilde ook steeds binnen de eerste 10 dus ze had alles onder controle. In de voorlaatste manche zorgde zij wel voor een stunt. 
Bij de start had ze niet zo'n goede positie en zag dat ze vanuit die startpositie laatste lag. Dus besloot ze om i.p.v. stuurboord te starten, langs bakboord te starten. De groep had niet door dat zij eerstes lag en blijkbaar had ze de juiste keuze gemaakt. Ze nam steeds meer voorsprong en zeilde een complete solo. Maar Toon zou Toon niet zijn als die er toch in slaagde om het gat in de laatste rechte lijn kleiner te maken. Maar hij moest van te ver terugkomen en Noor haalde in stijl een eerste plaats.
Luid applaus en geschreeuw volgde vanaf de walkant en mama Wisken wist niet goed waar ze had. Prachtige manche meid! Jorre en Manu sloten het rijtje en dat maakte het geheel plaatje nog mooier. Na het aftuigen van de boten trakteerden de zeilers zichzelf op een zwembeurt in de plas. Wat een fijne plezierige bende.
Ons team zorgde niet alleen voor de sfeer maar ook voor de spanning. Manu werd 4e, Jorre werd 5e en Noor was 10e op 21 deelnemers. Kilian en Kiara haalden podium op eigen bodem. Het was een knappe prestatie van Kiara! En aangezien dit onze dikke vriendjes zijn en wij toch samen een succesvolle dag hadden, schreeuwde ons team: BRUGGELARE!
Foto's van dit weekends zijn hier te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten